Konya Sanayisi Yeşil Dönüşüme Odaklanıyor!
Konya Sanayi Odası (KSO) tarafından 25 Eylül Çarşamba günü saat 13.30'da Selçuklu Kongre Merkezi'nde 3. Sanayide Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Zirvesi düzenlendi.
Konya, Türkiye'nin en büyük "Yeşil Sanayi" zirvesine ev sahipliği yaptı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın destekleriyle Selçuklu Kongre Merkezi'nde düzenlenen zirve, OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü'nün katılımıyla önemli tartışmalara sahne oldu.
OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, Türkiye'de 403 organize sanayi bölgesinin bulunduğunu ve bunlardan 282'sinin aktif olarak hizmet verdiğini belirtti. Bu bölgelerde üretilen ürünlerin, ülkemizin toplam sanayi üretiminin yaklaşık %45'ini oluşturduğuna dikkat çekti.
Kütükcü, yaptığı açıklamada, "Organize sanayi bölgelerimiz, ülkemizin ekonomik büyümesine önemli katkılar sağlamaktadır. Bu bölgelerde yaklaşık 2 milyon 700 bin kişiye istihdam imkanı sunulmaktadır. OSB'ler, hem üretimde hem de istihdamda önemli bir merkez haline gelmiştir." dedi.
Aynı zamanda 50. yılını kutlayan Konya Sanayi Odası (KSO), 3. Sanayide Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Zirvesi'nde sanayicileri yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik konularında bir araya getirdi. Zirvede, sektörün geleceği, çevre dostu üretim yöntemleri ve sürdürülebilir büyüme gibi konular ele alındı.
Birinci Oturum: Yeşil Dönüşümün Temelleri
Konferansın ilk oturumunda, Türk sanayisinin yeşil dönüşüm sürecine yönelik genel bir bakış sunuldu. Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş KÜTÜKCÜ ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdür Yardımcısı Hakan ERTEN gibi önemli isimler, konuşma yaptılar. Moderatörlüğünü Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan GÜLDAĞ’ın yaptığı oturumda, Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Dr. Murat KARAKOYUNLU da bölgesel perspektifte önemli bilgiler paylaştı.
İkinci Oturum: Yeşil Mutabakat ve Sınırda Karbon Düzenlemesi
İkinci oturumda, küresel çapta büyük yankı uyandıran Yeşil Mutabakat ve Sınırda Karbon Düzenlemesi gibi konular hakkında konuşuldu. TOBB Sektörler ve Girişimcilik Daire Başkanı A. Saygın BABAN’ın moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, İklim Değişikliği Başkanlığı ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) temsilcileri, bu düzenlemelerin Türk sanayisi üzerindeki etkilerini ve sektörün uyum sağlama süreçlerini anlattı. Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) yetkilileri de katılım sağladı.
Üçüncü Oturum: Yeşil Finansman ve Sürdürülebilirlik
Konferansın son oturumunda, yeşil finansman ve yatırımların önemi vurgulandı. Ekonomi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Handan Sema CEYLAN’ın moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda ise Türkiye Sınai Kalkınma Bankası, Dünya Bankası, KOSGEB ve Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası temsilcileri konu hakkında açıklamalarda bulundu.